tinarydberg_mobilen

”Kommer ihåg hur han som lycklig liten pojke svävade ut i vardagsrummet tillsammans med bästa kompisen - armarna vitt och brett utfällda, springandes, dykandes, vrålandes: Jag ska köpa vingar för pengarna och flyga ut över ängarna! - Lycklig och fri liten barnrumpa ovetandes om allt det jobbiga som väntade.”

Om boken

Vingar av Stål
 Kristoffer. Drogerna. Missbruket. - En sann historia

Vingar av Stål - boken om Kristoffer Vingar av Stål - boken om Kristoffer

Den här boken är skriven till dig som lever nära en missbrukare och som famlar efter att försöka förstå. Den är också avsedd för dig som har ett växande barn eller ungdom nära dig och som vill veta hur droger påverkar och lär dig se de förtsa tecknen, så du är förberedd om det skulle drabba dig. Jag hoppas att du som läsare ska se och inse att detta kan drabba alla, ett drogberoende förgör och förstör livet för alla i dess närhet, skoningslöst och utan åtskillnad.

Boken består av flera delar och den första delen handlar om min son Kristoffers uppväxt och en betraktelse över vem han var som barn, ungdom och så småningom vuxen. Så glider berättelsen över i hans liv som missbrukare och de upplevelser vi hade. Efter det kommer ett avsnitt som handlar om drogerna han använde, hur de påverkar och min egna erfarenhet kring detta. Jag har också med ett avsnitt om övriga droger, om det hopplösa i att försöka få någon att sluta med droger, de olika behandlingshem han var på och hur samhället   ”stöttade”. Jag funderar kring vad som kunde gjorts annorlunda och hur jag ser på vården kring en missbrukare och vad jag anser borde göras. Utöver att stötta och hjälpa andra hoppas jag min bok ska ge ett nytt avstamp in i diskussionen kring hur vi hjälper våra missbrukare och på sikt lägga grunden för ett nytt synsätt och ett nytt arbetssätt i vården av den sjuke.

Det tog år innan jag förstod, orkade se, vågade förstå och acceptera sanningen. Det har jag ännu inte gjort - varken vill eller kan - men bär inom mig den isande sanningen. Sanningen som fryser min själ, mina känslor och hela min varelse. Sanningen som jag hela tiden frötränger, blundar för - den kalla obevekliga, onåbara som bara finns och som inte kan förändras, inte rås på av en sån som mig. Jag är bara mamma, inte GUD, inte friheten och lindrandet. Jag kan inte kasta av den våta filten, öppna upp grinden till de ljuvligt blommande sommarhagarna, jag har inte makten, inte kontrollen. Mamman till ett litet barn gör allt som står i hennes makt för att hennes barn ska ha det bra men det kan inte jag. Jag når inte fram, jag kan inte förändra. JAG ÄR MAKTLÖS.

Min son dukade under av drogerna, de åt upp och förgjorde honom. Han började med sina droger under de senare tonåren och det tog full fart när han flyttat hemifrån. I början fick de honom att må bra men sen släckte de livet i honom. I början brann ögonen av drogernas skimmer men i slutet slocknade glöden och det svarta liksom kolet låg kvar på botten. Kristoffer sökte något som kunde hjälpa honom att klara vardagen och drogerna blev det naturliga valet för honom. De hjälpte honom i början att bli den där sociala, orädda och lite tuffa och självsäkra killen men sen efter ett långt missbruk med många förösk att komma bort från dem tog de hans liv och han valde att själv göra slut på sitt lidande och sig själv- den värsta dagen i mitt liv- den 8e augusti 2013- hängde sig Kristoffer.

Boken kommer att ges ut under april månad 2016 av Aritons förlag och finns då tillgänglig för allmänheten.

Jag kommer att påbörja min föreläsning om min bok och det som den handlar om i kombination med diskussioner och frågor under november månad så gå in under fliken föreläsningar och läs mer.